Større lighed er ikke vejen til paradis

21-04-2017

Debatindlæg i Århus Stiftstidende

Tidligere økonomisk overvismand Christen Sørensen har som S-folketingskandidat kastet sig ud i et korstog for lighed.

Han har skoset de nuværende økonomiske vismænd for ikke at anbefale højere skatter. Senest har han i en kronik i Århus Stiftstidende mandag 17. april påstået, at et notat fra Folketingets økonomiske konsulenter giver ønsket om topskattelettelser et grundskud.

Notatet sammenfatter en række undersøgelser fra OECD og IMF om sammenhængen mellem ulighed og vækst. Christen Sørensen - og andre røde økonomer - misbruger det til firkantet at konkludere, at ulighed skader vækst.

Men faktisk beskriver notatet også analyser med andre konklusioner. Eksempelvis er IMF i marts i år kommet frem til, at ulighed påvirker den økonomiske vækst positivt i de mest lige lande, som Danmark længe har været iblandt. De økonomiske konsulenter minder desuden om, at analyserne fra OECD og IMF er foretaget på tværs af lande, finder gennemsnitlige effekter og derfor har begrænset anvendelighed i Danmark.

OECD har ikke anbefalet større lighed i Danmark. I rapporten "Going for Growth 2017" fremhæver OECD i stedet behovet for initiativer, der styrker produktiviteten, øger konkurrencen og forbedrer uddannelserne.

Danmark er nummer tre på listen over mest lige lande i OECD. Vi bør lave reformer, der styrker vækst og beskæftigelse, i stedet for at tro, at større lighed er vejen til paradis.