Uansvarlig leg med fantasillioner i Aarhus Kommune

31-08-2018

Debatindlæg i Århus Stiftstidende

Af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Politikerne i Aarhus sukker over, at de ikke kan finde 600 millioner kroner over de næste tre år. Samtidig giver det socialdemokratiske byrådsmedlem i Aarhus Peder Udengaard regeringen skylden, fordi det ikke lykkedes at lande en aftale om udligning for kommunerne.

Det er fuldstændig vanvittigt, at skylden bliver kastet over på regeringen. Skylden ligger i Aarhus byråd, fordi politikerne dér budgetterede med tre gange 200 fantasillioner, som de overhovedet ikke havde. Allerede forud for forhandlingerne om udligning advarede jeg i en artikel i Altinget kommunen om, at man ikke skal planlægge at bruge penge, som man ikke har.

For der har på intet tidspunkt været lagt op til, at Aarhus skulle vinde penge på en aftale om udligning, sådan som Peder Udengaard påstår. Politikerne tilrettelagde økonomien uden at ane, hvad forhandlingerne ville ende med.

I den rapport fra Finansieringsudvalget under Økonomi-og Indenrigsministeriet, der i begyndelsen af 2018 blev udgangspunkt for udligningsforhandlingerne, var der fem modeller. I alle disse stod Aarhus til et årligt tab - mellem 25,5 millioner kroner og 182,7 millioner kroner. Byrådet har altså tilrettelagt økonomien ud fra nogle forudsætninger, der gik stik imod, hvad Finansieringsudvalget kom op med.

Der er tale om ren fantasi og uansvarlig leg med borgernes penge.

Sidste år påpegede jeg i Altinget, at Aarhus-politikernes dispositioner var ekstra problematiske lige før et kommunalvalg, fordi de risikerede at føre vælgerne bag lyset.

Og det er jo sådan, det er gået: Den røde højborg på rådhuset i Aarhus gamblede med borgernes penge, fordi den var mere optaget af at genvinde magten efter kommunalvalget end at føre en ansvarlig økonomisk politik.

Det er korrekt, at det ikke lykkedes regeringen at lande en aftale om udligning. I Aarhus Kommune kan man dog være glad for det. Ellers havde kommunen ikke kun manglet de 200 millioner kroner om året.

Regningen kunne være vokset voldsomt.

Ansvaret for det nuværende morads i økonomien er ét sted: I Aarhus. Det ville klæde Peder Udengaard og hans kolleger i byrådet at erkende det.