Ikke et velfærdssamfund værdigt

11-10-2019

Fælles indlæg i Frederiksborg Amts Avis med sundhedsminister Magnus Heunicke

"Tænder i munden giver selvværd, folk modtager dig bedre, så du har lyst til at omgås andre". Udtalelsen kommer fra Csaba Setet.

Han har boet på gaden, siden han var dreng. Med et dejligt smil, på trods af lidt skæve tænder og et par huller i tandsættet, sælger han i dag Hus Forbi og giver guidede ture rundt i København for ngo'en Gadens Stemmer.

Sådanne "skæve" smil er ikke et sjældent syn blandt gadens folk. Hjemløse og andre socialt udsatte har markant dårligere tandsundhed og går mindre til tandlægen end den øvrige befolkning.

42 procent af socialt udsatte borgere har færre end 20 tænder i munden, mens det for den øvrige befolkning er fem procent. Et funktionelt tandsæt kræver mindst 20 tænder.

Uligheden sidder også i tænderne! Efter en årrække med borgerlig smalhals er der på mange områder brug for en bedre hjælp til socialt udsatte, og med aftalerne om kommunernes økonomi i 2020 og finansloven tager vi de første skridt. Blandt andet følger vi nu op på det løfte om gratis tandpleje til socialt udsatte, som Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, gav for et år siden.

Mere konkret foreslår vi at afsætte 60 millioner kroner årligt til gratis tandplejetilbud til de mest socialt udsatte borgere. Det skal sikre, at de, der har det allersværest, får den hjælp, de har brug for.

Når man i forvejen har sit at se til - ikke har tag over hovedet eller råd til det næste måltid -så er det ikke et tandlægebesøg, man prioriterer, selvom det kan være afgørende for at kunne spise.

Man har formentlig hverken luft i budgettet til en tandlægeregning eller overskuddet til at få bestilt en tid hos tandlæge. Ja, faktisk kan bare tanken om at skulle træde ind ad døren hos en almindelig tandlæge virke ydmygende.

Og så vokser hullerne i tænderne sig bare større og større.

De dårlige tænder går ud over sundheden og livskvaliteten hos en gruppe mennesker, der i forvejen er rigeligt udfordret. Derfor giver det mening, at vi som samfund investerer i de udsatte og deres tænder. For det er en investering, der både kan være med til at skabe et bedre liv og bedre mulighed for at komme videre i tilværelsen. Og dermed være til gavn for både de socialt udsatte og for samfundet.

Med tandsættet i orden bliver det lidt nemmere at smile til verden og få verden til at smile igen.