Husk de udsatte og sårbare

20-12-2020

Indlæg i Nordjyske Stiftstidende af social- og indenrigsminister Astrid Krag

Nanna på 31 år lider af en sjælden bindevævssygdom, som har angrebet hendes indre organer. Det betyder, at hun kan komme i livsfare, hvis hun får covid-19. Derfor har Nanna taget sine forholdsregler. Hun har sagt farvel til sin rengøringshjælp. Hun kommer ikke ret meget uden for sit hjem. Og hun krammer ikke længere sin familie og venner. Kun sin kat.

Coronakrisen har ramt vores mest udsatte og sårbare medborgere hårdt. Flere har siddet alene og følt sig mere ensomme end normalt. Måske fordi de som Nanna er i risikogruppen for covid-19 og har måttet selvisolere sig. Måske fordi nedlukninger og restriktioner har forhindret dem i at se venner og familier og deltage i deres sædvanlige fællesskaber.

Jeg er rigtigt glad for, at vi nu kan række hånden endnu længere ud til de mennesker og hjælpe dem med at bryde isolationen og ensomheden under coronakrisen.

Regeringen har sammen med partierne bag finansloven afsat en halv milliard kroner til nye oplevelser under beskyttede rammer for udsatte og sårbare borgere under covid-19 – herunder ældre og mennesker med handicap. Pengene kan for eksempel gå til virtuelle koncerter og teaterforestillinger, catering fra den lokale kro, særlige åbningstider og rammer for sårbare i zoologiske haver, biografer, museer og lignende samt arrangementer for ældre og beboere på sociale tilbud. Den halve milliard fordeles mellem kommunerne og civilsamfundet og skal bruges i oplevelsesindustrien, så støtten kommer bredt ud i hele landet og gavner en branche, der er presset i knæ af coronakrisen.