Det forsømte forår bliver ikke til den forsømte sommer

17-06-2020

Indlæg i Sjællandske af social- og indenrigsminister Astrid Krag og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil

For børn og unge i hele landet har situationen med lukkede skoler, fritidstilbud og foreningsaktiviteter under Covid-19-pandemien været vanskelig. De seneste måneder har særligt været hårde for børn og unge, der i forvejen har det svært. Børnene og deres forældre i udsatte familier har mistet det pusterum, som skolen, institutionen og fritidstilbuddet giver. Oven i det er mange legeaftaler, konfirmationer og fødselsdage blevet udskudt. Det har på mange måder været et forsømt forår. Det ønsker vi ikke, at sommeren bliver. Derfor har regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgået aftale om en sommerpakke, der skal sikre, at alle børn og unge får mulighed for at få en god sommerferie trods coronakrisen – for det har de om nogen fortjent!

Mange børn og unge oplever også, at coronakrisen efterlader dem med nye problemer. De kan for eksempel være bagud fagligt efter en lang periode med nødundervisning eller stå uden fællesskaber, når vennerne fra skolen holder sommerferie med familien. Vi har derfor afsat 200 millioner kroner til, at kommunerne kan iværksætte en bred vifte af både faglige og mere sociale sommeraktiviteter for børn og unge mellem seks og 17 år i alle kommuner. Aktiviteterne kan være alt fra idrætscamps til ferielejre eller undervisningsaktiviteter for børn, unge og familier. Og vi vil understøtte samarbejdet med et partnerskab med KL.

Vi skal have de udsatte børn og unge tilbage i de gode fællesskaber som skolen, fodboldbanen eller spejderlejren, der er ekstra vigtige, når man lever i turbulente familieforhold. Derfor afsætter vi 10 millioner kroner til at sikre sommerlejre og sommeraktiviteter i hele landet til udsatte børn, unge og deres familier. Og for at sikre at vi får så mange som muligt med i aktiviteterne og sommerlejrene, afsætter vi yderligere 10 millioner kroner til de organisationer, der kender de udsatte familier, så de kan række ud til dem og hjælpe så mange som muligt med at tage del i aktiviteterne.

Mens hverdagen, som vi kender den, har været lukket delvist ned, er antallet af opkald om corona til BørneTelefonen i Børns Vilkår steget. Et notat, som organisationen har lavet på baggrund af over 1.300 henvendelser, viser, at udsatte børn rammes særligt hårdt af krisen. Det gælder eksempelvis børn, der i forvejen bekymrer sig på grund af sygdom, familiens økonomi, alkoholmisbrug eller arbejdssituationen.

Vi glæder os over, at alle børn og unge med den politiske aftale nu får mulighed for at få nye oplevelser at fortælle om, når de kommer hjem fra ferie. Vi håber, at vores bidrag vil nå ud til så mange som muligt, så sommeren 2020 ikke også bliver en forsømt en af slagsen.

Vi ønsker alle en god sommer.