32 kommuner vil være med i forsøgsordning om frie bymidter

27-04-2022

Kommunerne er parate til at eksperimentere med nye tilgange til at skabe levende bymidter i landets mindre og mellemstore byer. Det blev bekræftet ved udløbet af ansøgningsfristen for at blive del af den kommende forsøgsordning med frie bymidter.

I alt 32 kommuner har tilkendegivet deres interesse for at blive del af forsøgsordningen om frie bymidter. Ordningen vil give 10 udvalgte byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere adgang til i alt 130 mio. kroner samt muligheden for at blive sat fri af lovgivning, der står i vejen for at kunne afprøve nye tilgange til at skabe liv i bymidterne.

Den store interesse glæder indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek:

”Det er fantastisk at se den store interesse for at blive del af forsøgsordningen. Jeg synes, det er et stærkt signal, at så mange kommuner er parate til at gå foran, og det bekræfter en bred opbakning til regeringens ambition om, at det skal være attraktivt at bo, arbejde og leve i alle dele af landet.

Vi kender desværre alt for godt til udfordringerne med bymidten i de små- og mellemstore byer. Men nu må vi gøre alt, hvad vi kan for at finde de nye svar på, hvordan vi skaber levende og attraktive bymidter. Det håber vi, at de 10 kommuner, som aftalekredsen udvælger til forsøgsordningen, kan gøre os klogere på.”

Partierne bag den politiske aftale ’Mere liv i bymidter og landdistrikter’ forventer inden udgangen af juni af have udvalgt de byer, som får mulighed for at indgå i forsøgsordningen med frie bymidter.

På baggrund af udvælgelsen skal Folketinget lovbehandle den forsøgslovgivning, der skal give kommunerne mulighed for at gennemføre forsøgene. Selve forsøgene gennemføres fra 2024-2029.

Yderligere oplysninger

Presserådgiver Michael Højgaard Bang, mihb@im.dk, tlf. 72 28 24 16